1. 2. 2019

9. týden


VAŘÍME

Tvarohová bábovka

Co si dát k snídani bábovku? U nás máme nejradši tu tvarohovou.

Suroviny:

  • 1 máslo (heru)
  • 1 tvaroh v kostce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 vajíček
  • 250 g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva

Postup: 

Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Ušleháme si žloutky s cukrem a přidáváme změklé máslo a společně vyšleháme. Postupně přidáváme i další suroviny tvaroh a mouka s práškem do pečiva. Zvlášť si ušleháme sníh z bílků, který potom vmícháváme k ostatním surovinám. Hotové těsto vylijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a dáme do trouby.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 1 hodinu. Jakmile je upečená dozlatova a špejle se nelepí, je hotová.



TVOŘÍME

Přáníčko s dárečky

Potěšte své blízké přáníčkem s malými dárečky. Promyslete obsah a hurá do toho.

Potřeby: 

  • velká čtvrtka
  • dárečky
  • lepidlo
  • fixy

Postup:

Stačí si vymyslet text, do kterého lze zapojit dobrůtky a dárečky a pak jen napsat a nalepit.







CESTUJEME

Zřícenina hradu Oheb

Adresa:

Zřícenina hradu Oheb, 538 07 Seč
GPS: 49.8335636N, 15.6537086E

Naše hodnocení: 
5/10

Webové stránky

Zřícenina hradu Oheb se nachází na skalním ostrohu nad Sečskou přehradou, původně nad výrazným ohybem řeky Chrudimky, dříve zvané Ohebka. Poprvé je připomínán v roce 1315 a v roce 1499 je opuštěn. Dodnes se zachoval příkop, zbytky hradeb, věž se zbytky vstupní brány, dvě dělové bašty a sklepy.

Na parkovišti (GPS: 49.8379750N, 15.6584442E) lze nechat auto a udělat si pěknou procházku přes tunel, hráz na Oheb. Z výšky je nádherný pohled na Sečskou přehradu. Menší děti držet raději u sebe, jsou tam sice zábrany, ale pro vyděšenou maminku né dost bezpečné.



2 komentáře: